Beste Sportvrienden ,
Regelmatig wordt mij gevraagd hoe wij omgaan met onze duiven in de rui periode. Wij zeggen altijd “nou heel simpel”. Deze tijd gebruiken wij om onze duiven te harden. Harden door bijv. niet elke dag de hok krabben. Harden door ook in de regen of vriesweer de duiven te laten vliegen of tenminste daarvoor de gelegenheid geven. Maar ook de ramen verder open zetten zodat ze lekker veel zuurstof krijgen. Goed voor gezonde luchtwegen.
Maar……….”het harden” kan alleen als de duiven optimaal gezond zijn. Daarbij hoort dus ook in deze periode een optimale verzorging, in de vorm van het verstrekken van belangrijke voedingsmiddelen. Deze zitten in een goede voer met veel fijn (oliehoudende) zaad. Maar ook het dagelijks verversen van grit, 2x in de week het verstrekken van mineralen, en het dagelijks tot minimaal 3 a 4x in de week het geven van Bio Lugecol hoort daarbij. Juist in deze periode moet alles kloppen om de duiven optimaal door de rui te krijgen, zodat ze een optimale verenkleed krijgen. Deze is niet te onderschatten omdat een goede verenkleed meerdere functies heeft. Zo zorgt het voor een aerodynamische duif, of een “regen”jas voor onderweg of het koel of warm houden van de duif. En uiteraard zeker niet te vergeten, dat de duiven al hun slagpennen vernieuwen. Tenminste als het geen late jongen betreffen. Want wat we vaak zien, als de duiven niet optimaal gezond zijn, is dat ze de laatste slagpen niet vernieuwen. Dit lijkt geen probleem, en dat is het ook niet direct als het om een vastzitter/kweker gaat. Maar is voor een vliegduif echt een groot handicap. Want vaak zal deze slagpen alsnog halverwege het vliegseizoenseizoen worden gegooid. Met als gevolg dat de duif wekenlang buiten spel staat. En dat heeft weer gevolgen voor de selectie……Maar daar gaat dit stuk nu niet over.
De gezondheid, daar gaat het om. Duiven die optimaal gezond zijn, ruien, kweken, vliegen nu eenmaal beter.
Wat houd een “optimale verzorging nou eigenlijk in? Heel simpel. Zorgen dat de duiven ziekte vrij zijn. Dus geen Tricho, Coccidiose, E-Coli/Paratyfus onder de leden hebben. Juist in de rui periode, waarin de duiven zwakker zijn, slaan deze ziekten vaak toe omdat ze voor de rui zijn intrede deed, dit al hebben opgelopen. Er is door het baasje niet goed opgelet en de duiven en het baasje moeten nu de tol ervoor betalen. Lustelose duiven zonder energie, de rui is in de ergste gevallen gestopt…..stront aan de knikker dus. Om dit zoveel mogelijk te vermijden verstrekken wij dus de bovengenoemde zaken. Een zeer belangrijke schakel in onze verzorging is het toepassen van Bio Lugecol. Het lijkt nu richting een verkoop praatje te gaan, maar dat is het zeker niet. Door het veelvuldig testen zowel bij ons als bij de testhokken hebben wij toch een significante bijdrage in de verzorging kunnen zien. De duiven waren bij elke controle vrij van coccidiose en wormen. Duiven die een Tricho besmetting hadden, waren na het frequent geven van Bio Lugecol ineens weer vrij van de Tricho. Paratyfus geen problemen mee. En daar enten of kuren wij niet tegen. Net zo als dat wij niet tegen coccidiose of wormen kuren. Jaren geen last gehad van E-coli. En als ze het kregen, ging het mild voorbij….Allemaal toeval en niet toe te schrijven aan Bio Lugecol? Ongetwijffeld heeft een ieder wel een product waar hij of zij het bij zweert. Nou wij zweren bij Bio Lugecol. Door de jaren heen kwamen we er ook achter dat er veel meer bijproducten achterwege konden blijven. Dus uiteindelijk bespaart Bio Lugecol ook nog, naast dat het zelf zeer zuinig in het gebruik is, met een dosering van maar 1ml/liter water.
Als liefhebbers ons dus vragen wat wij aan bijproducten geven, dan is dat ons antwoord. Kan het anders? Het kan altijd anders. Wel is het zo dat veel Bio Lugecol gebruikers een enorme boost zien bij hun duiven na het geven van Bio Lugecol. Zoals meer dons gooien, krijtwitte neusdoppen, levendigere duiven, meer levenslust, harder en langer trainen. Of ineens weer prijs vliegen….De liefhebbers glunderen dan helemaal als ze dit vertellen..en daar gaat het om beste mensen. De vreugde van en aan de duiven. En die is het grootst als alles soepeltjes loopt…..De volgende keer meer.
Veel succes!