Geen categorie

BLT Nieuwsbrief November

Beste Sportvrienden,

Als ik dit schrijf dan is het donker en koud buiten. Brrr, geen weer, geef mij maar weer 20 graden.

Daar worden we vrolijker van, en dat zie je ook in de natuur terug….opgewekte dieren en mensen.

Als ik dit terug voer naar onze duiven, dan zitten ze er ook zo bij van geef ons maar gewoon te eten en te drinken en verder niet zeuren. Omdat ze nu in de eindstadium van de rui zitten, vliegen ze ook geen uur meer. Daarbij moet er gezegd worden dat de meeste jonge duiven wel mooi door de rui zijn en de laatste pen bijna volgroeid is. Ze blinken je tegemoet en met hun krijtwitte neusdoppen is het een genot om ze te zien.

Een aantal weken geleden was er een iets andere situatie. Omdat wij oud en jong door elkaar hebben lopen, van kweekvoer overgingen naar rui voer en wij constant jonkies aan het bijzetten waren, kregen onze jonge duiven wel een dip. Met name de latere jongen kregen coli-achtige verschijnselen. Wij hebben direct geschakeld en zijn overgegaan tot het dagelijks geven van  Bio Lugecol. En ik moet daarbij eerlijk zeggen, het ging vrij snel goed na een aantal dagen. Inmiddels is het overwonnen en ze zien er strak uit. En dat zonder gebruik van medicijnen. Wij mogen door na de volgende ronde 😉

Ik sprak er ook met andere liefhebbers over deze situatie en herkenden dit ook. Echter wat een aantal liefhebbers na lieten, en dat vond ik zelf een gemiste kans, dat een aantal direct overgingen tot het verstrekken van zware antibiotica kuren…..en dat is natuurlijk zonde. En waarom schrijf ik dat?

Juist in deze tijd is het een kans om de duiven aan de eigen immuniteit te laten werken, ondersteund met eventueel natuurlijke producten. Elke ziekte die de duif zelf overwint, zal bijdragen aan een robuustere duif die tegen een stootje kan. Immers de duif heeft antilichamen aangemaakt en de immuniteit zal direct reageren bij een aanval van dezelfde ziekteverwekker. Dezelfde opgedane weerstand in combinatie met een goede begeleiding zal de duif ook eerder in vorm laten komen en minder vatbaar zijn voor ziekteverwekkers. Dit zal allemaal minder snel gaan als de duif de ziekte al dan niet heeft overwonnen met hulp van medicijnen. Vooral met E-coli is dit een echt probleem omdat ze gemakkelijk de coli weer kunnen krijgen en dat soms wel 2 tot 3x in dat jaar. Bij een oudere duif zal dit niet zo snel een vaart lopen, maar hoe je het went of keert, het zal ook de oude duif belemmeren om de vorm te krijgen als deze ziekte door het hok waait.

Dus beste Sportvrienden, probeer een goed natuurlijk middel in te zetten die zijn waarde heeft bewezen. Je kunt niks uitsluiten maar dan wel veel mee voorkomen….en ook dat is winst. Zowel voor de duifjes, als voor jezelf als voor je portemonnee. En laten we nu eerlijk zijn, wij zijn toch ook blij als onze duiven gezond zijn en blijven zonder te veel poespas?

Ons advies: Bio Lugecol

Veel succes.

Groeten,

BLT